
8. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine ilişkin ünite ve konu başlıklarına göre ayrılmış materyaller listelenmiştir. Bu materyaller arasında sunular, konu özetleri, konu tarama testleri, çalışma kağıtları, etkinlikler ve oyunlar yer almaktadır. Ders içeriklerinden ayrı olarak 8. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi yazılı sınav sorularına da içeriğin devamından ulaşabilirsiniz.
Sunular
- 1. Ünite: Kader İnancı
- 2. Ünite: Zekât ve Sadaka
- 3. Ünite: Din ve Hayat
- 4. Ünite: Hz. Muhammed’in Örnekliği
- Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Doğruluğu ve Güvenilir Kişiliği
- Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Merhametli ve Affedici Oluşu
- Hz. Muhammed’in (s.a.v.) İstişareye Önem Vermesi
- Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Davasındaki Cesaret ve Kararlılığı
- Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Hakkı Gözetmedeki Hassasiyeti
- Hz. Muhammed’in (s.a.v.) İnsanlara Değer Vermesi
- Bir Sure Tanıyorum: Kureyş Suresi ve Anlamı
- 5. Ünite: Kur’an-ı Kerim ve Özellikleri
- İslam Dininin Temel Kaynakları
- Kur’an-ı Kerim’in Ana Konuları
- Kur’an-ı Kerim’in Temel Özellikleri
- Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Nuh (a.s.)
Ders Kitabı
Konu Özetleri
8. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi konu özetleri, ders kitabında yer alan bilgilere dayanarak ve bu bilgilerin atıfta bulunduğu kaynaklardan hazırlanmıştır. Ünite başlıklarına göre ayrılmış olan materyallere aşağıdaki menülerden ulaşabilirsiniz.
1. Kader İnancı
Kelime olarak kader; bir şeye gücü yetmek, biçimlendirmek, planlamak, ölçü ile yapmak, kıymetini bilmek, mukayese etmek anlamlarına gelir. Terim olarak ise kader; Allah’ın (c.c.) sonsuz ilmi ve kudretiyle, evrende olmuş ve olacak olan her şeyi takdir etmesidir.
2. Zekat ve Sadaka
İslam Müslümanlara birçok yardımlaşma yolu öğretmiştir. Bu yardımlaşma çeşitlerinden biri de zekâttır. Zekât, sözlükte temizlenme, çoğalma, bereket, gelişme gibi anlamlara gelir. İslam’ın beş şartından biri olan zekât, dinen zengin sayılan Müslümanların yılda bir kez mallarının belli miktarını ihtiyaç sahiplerine vermelerine denir. Zekât, akıllı, ergenlik çağına girmiş zengin Müslümanlara Allah’ın (c.c.) bir emridir. Mutlaka yerine getirilmesi gerekir. Kur’an- Kerim’de Yüce Allah, “Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin. Kendiniz için her ne iyilik işlemiş olursanız, Allah katında onu bulursunuz. Şüphesiz Allah bütün yaptıklarınızı görür.” buyurmaktadır. Bir başka ayette de “Onları, ticaret de alışveriş de Allah’ı anmaktan, namaz kılmaktan ve zekât vermekten alıkoymaz. Onlar, kalplerin ve gözlerin allak bullak olduğu bir günden korkarlar.” buyurarak zekâtın önemine dikkat çekmiştir. Hz. Muhammed (s.a.v.) ise; “İslam beş esas üzerine kurulmuştur: Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Resulü olduğuna şahitlik etmek, namazı dosdoğru kılmak, zekât vermek, haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak.” buyurarak zekâtın İslâm’ın beş esasından biri olduğuna işaret etmiştir.
3. Din ve Hayat
Göklerdeki mükemmel yaratılışı, dünya üzerindeki eşsiz güzelliği, evrendeki sonsuz düzeni fark eden insan sorgulamaya devam eder ve cevabını merak ettiği şu soruları sorar: Evreni kim yarattı? Bu mükemmel düzeni kim sağlıyor? İnsan niçin var edildi? Bu varlıkların sonu ne olacak? İnsanın bu ve benzeri tüm sorularına din cevap verir.
Din, akıl sahibi bireyleri kendi özgür iradeleriyle iyiye ve doğruya yönelten ve onların mutluluğunu amaçlayan ilahî kurallar bütünüdür. Dinin ana konuları; inanç esasları, ibadetler, ahlak ilkeleri ve toplumsal ilişkilerdir.
4. Hz. Muhammed’in Örnekliği
Yüce Allah’ın emir ve yasaklarını insanlara bildirmek için seçip görevlendirdiği kimselere peygamber denir. Allah (c.c.), her topluma kendi içlerinden bir peygamber göndermiştir. Peygamberlerin görevlerini yapabilmeleri için bir takım özelliklere sahip olması gerekir. Bunlar; doğruluk, güvenilirlik, emaneti korumak, akıllı ve zeki olmak, günah işlememek, Allah’tan (c.c.) aldığı mesajları değiştirmeden insanlara ulaştırmaktır. Peygamberler, sahip oldukları bu niteliklerle insanlar için en güzel örnektir. Hz. Muhammed (s.a.v.) de diğer peygamberler gibi üstün ahlaki nitelikleriyle insanlara en güzel örnek olmuştur.
5. Kur’an-ı Kerim ve Özellikleri
Yüce Allah, insanlara akletme, düşünme, seçim yapabilme gibi nimetler vermiştir. Ayrıca ilk insandan itibaren doğru yolu göstermek için peygamberler ve onların aracılığı ile de kitaplar göndermiştir. Son ilahi kitap olan Kur’an-ı Kerim ile Hz. Muhammed’in söz ve davranışları İslam dininin iki temel kaynağını oluşturur. Bu iki kaynak, İslam dininin tam anlamıyla kavranması, emir ve yasaklarının uygulanması için ayrılmaz bir bütündür.
Konu Tarama Testleri
Eklenecek…
Yazılı Sınav Soruları
8. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi yazılı sınav soruları aşağıdaki başlıklar altında listelenmiştir. İndirmek istediğiniz yazılı sınav için yanındaki indirme butonuna basabilirsiniz.
Yorum yap