Bu yazıyı yazdığım tarih itibariyle eğitim-öğretim anlayışı yeni bir boyut kazanmış durumda. Artık çoğu dersin uzaktan, ekran başından yapılabileceği ve bazı konularda oldukça etkili olduğu anlaşıldı. Covid-19 önlemleri bitse bile geçmiş yıllara göre uzaktan eğitim kanadı daha da fazla kullanılmaya devam edilecek gibi görünüyor.
Bu yazımda öğretmenlerin işini kolaylaştıracak, dersleri daha keyifli hale getirmenize olanak sağlayacak 15 uygulamadan bahsedeceğim.
İlginizi çekebilir: En İyi Not Tutma ve Ders Notu Hazırlama Uygulamaları
1. Zoho Show: Sunum hazırlama
Mobil platformlarda çevrimiçi sunum hazırlamanızı sağlayan bir uygulama. Sunum kısmında ise aynı zamanda katılımcıların gruplar halinde değerlendirmelere katılabilmelerine imkân sağlamaktadır.
Bu uygulama ile öğrencilere anlatılan bilgileri sentezleyerek aralarında bağ kurarak öğrencilere aktaran etkili sunumlar hazırlanabilir. Aynı şekilde öğretmenler bu programla öğrencilerin sunumlarındaki gelişmeleri takip edebilir. Zoho Show aynı zamanda çevrimiçi ortak paylaşım alanı içerdiğinden öğretmen ve öğrenciler için güzel bir bilgi deposudur.
2. Plickers: Kartlar ile değerlendirme
Plickers, öğrenci cihazlarına ihtiyaç duymadan sınıfınız için ücretsiz olarak anketler ve sınavlar oluşturmanıza olanak tanır. Her öğrenciye bir kart (kağıt tıklayıcı) verin ve akıllı telefonunuzu veya tabletinizi kullanarak anında cevapları analiz edin ve doğaçlama anketler yapmak için onları tarayın. Hepsinden iyisi kısa süre içinde sınav girdileri plickers.com üzerine otomatik olarak kaydediliyor. Uygulama için kaydedilmiş örnek uygulama videosu aşağıdaki şekilde.
3. Padlet: Pano hazırlama
Padlet ile okunması kolay ve katkıda bulunması eğlenceli olan güzel dijital panolar, belgeler ve internet sayfaları yapabilirsiniz. Daha önce hiç üretkenlik yazılımı kullanmamış olsanız bile, Padlet tanıdık ve eğlencelidir. Öğrencileriniz ile ortak çalışma alanı oluşturup işbirliği yapabilirsiniz.
- Tek tıklama, kopyalayıp yapıştırma veya sürükleyip bırakma ile yayın ekleyin.
- Zihninizin çalıştığı şekilde çalışır – (görme, ses ve dokunma ile)
- Değişiklikler otomatik olarak kaydedilir.
- Basit bağlantı paylaşımı, hızlı işbirliğine olanak tanır.
4. Canva: Sunum, afiş ve tasarım
Canva’nın sürükle ve bırak özelliğini ve profesyonel düzenlerini kullanarak her zaman etkili grafikler tasarlayabilirsiniz. Milyonlarca görsel arasından istediğinizi seçip tasarım yaparken kendi tasarım öğelerinizi de yükleyebilirsiniz. Fotoğrafları ön ayarlı filtreleri kullanarak düzenleme araçları ile harika işler ortaya koyabilirsiniz. Ücretsiz simgeler ve şekilleri zahmetsizce çalışmalarınıza ekleyebilirsiniz. Her tür tasarıma uygun geniş bir yazı tipi yelpazesine erişebilirsiniz.
5. Blendspace: Ders içeriği oluşturma
Etkileşimli dijital içerikler üreterek aynı zamanda değerlendirme yapabildiğiniz Blendspace uygulamasında sürükle-bırak şeklinde materyaller oluşturabilirsiniz.
6. Write About: İçerik oluşturma
Write About, yazma isteği olan öğrencilerinizin zaman ve mekan şartı olmadan istediği yerde istediği konuda yazılar yazmasına olanak sağlar. Kişisel anlatı, deneme, kurgusal öykü ve şiir gibi birçok türde ve istenilen konuda yazılan içeriklere anında geri dönüt verebilir, çalışmaları değerlendirebilirsiniz.
7. Powtoon: Animasyon hazırlama
Powtoon ile yüzlerce animasyonlu karakter, şablon, video arka planı, film müziği ve daha fazlasıyla ilgi çekici hikayeler anlatabilirsiniz. Çalışmalarınıza konuşma balonları, karakterler, resimler ekleyerek öğrenme süresini kısaltabilir ve ölçülebilir sonuçlar elde edebilirsiniz.
8. Vyond: Animasyon hazırlama
Vyond sayesinde önceden oluşturulmuş veya sizin oluşturacağınız karakterler ile belli bir konu hakkında animasyonlar hazırlayabilirsiniz. Vyond’da kullanabileceğiniz birçok karakter, arkaplan, karakter hareketleri ve şablonlar mevcut.
9. StoryJumper: Hikaye oluşturma
Dijital hikayeler üzerinden kitaplar oluşturmanıze olanak sağlayan StoryJumper, kurgusunu yaptığınız hikâyelerinizde kullanmanız için size masalsı ortamlar sağlar. Bu çalışma alanlarında kullanabileceğiniz birçok karakter, nesne ve görsel de kullanabileceğiniz araçlar arasında yer almaktadır.
10. ZipGrade: Sınav okuma
Sınav kağıtlarını okurken kullanabileceğiniz uygulama ile zamandan tasarruf edebilirsiniz. Herhangi bir profesyonel cihaza ihtiyaç duymadan sadece akıllı telefonunuz ile çalışabilen uygulama sayesinde cevap anahtarlarını okutarak hızlı bir şekilde değerlendirme yapabilirsiniz.
11. Mobiroller: Mobil uygulama geliştirme
MobiRoller aracılığı ile hiçbir kodlama bilgisine ihtiyaç duymadan kısa sürede mobil uygulamalar yapabilirsiniz. %100 yerli sermaye ile kurulmuş MobiRoller bugün sadece Türkiye’de değil dünyanın bir çok ülkesinde hizmet veriyor.
12. Wondershare Filmora: Video düzenleme
Adobe Premiere Pro, Sony Vegas Pro gibi uygulamayı kullanacak kadar zamanınız yoksa Wondershare ile harika videolar yapabilirsiniz. Kırpma, döndürme, birleştirme gibi işlevleri kolaylıkla yapabileceğiniz uygulamada fazlaca metin, filtre ve geçiş efektleri yer alıyor.
13. Kaizena: Geri bildirim aracı
Bu eklenti ile bağlandığınız Google Döküman içeriklerine sesli yorumlar ekleyerek yazmaya göre %75’e kadar zamandan tasarruf edebilirsiniz. Açıklayıcı videoları üç tıklamayla belgeye yerleştirebilirsiniz.
11. CrossWordLabs: Bulmaca yapma
Çevrimiçi bulmaca yapma aracıdır. Hızlı ve kolay bir şekilde istediğiniz gibi bir bulamaca oluşturabilir, çıktısını alabilir ve paylaşabilirsiniz.
12. Nearpod: Sunum hazırlama
Nearpod sayesinde hazırlayacağınız interaktif sunumlara öğrenciler evlerinden sadece bir paylaşım koduyla ulaşabilir. Canlı katılımlar, değerlendirmeler ve soru-cevaplar ile hazırladığınız sunumları interaktif bir şekilde sunabilirsiniz.
13. Quizlet: İçerik oluşturma ve değerlendirme
Quizlet ile başarmak istedikleri ne olursa olsun her öğrencinin ilgilendiği konuyu kendine güvenerek öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Quizlet’in ücretsiz çalışma setlerini, çalışma modlarını ve sınıf oyunlarını kullanarak öğrencilerinizi kolaylıkla motive edebilirsiniz. Quizlet ile etkileşimli oyunlaştırılmış dersler oluşturabilir, sınavlar düzenleyebilir ve çeşitli nesneleri kullanarak etkili ders materyalleri oluşturabilirsiniz.
14. Easelly: İnfografik oluşturma
Hazırladığınız sıkıcı ve yazıya boğulmuş içeriklerinizi Easelly ile hızlı bir şekilde infografiklere dönüştürebilirsiniz. Birçok şablona ve çeşitli nesnelere sahip bu araçla ücretsiz ve kolay bir şekilde infografik oluşturmanız mümkün.
15. Kahoot: Etkileşimli soru hazırlama
Okulda, evde ve işte ilgi çekici bilgi yarışması tabanlı oyunlar oynayabilir kendi kahootlarınızı oluşturabilirsiniz.
- Herhangi bir konuda oynamaya hazır milyonlarca kahoot arasında arama yapın.
- Dakikalar içinde kendi kahootlarınızı oluşturun veya düzenleyin.
- Etkileşimi artırmak için farklı soru türlerini birleştirin.
- Kahootları sınıfta başlatın veya uzaktan eğitimde kullanın.
- İçerik incelemesi için öğrenci odaklı zorluklar atayın.
- Raporlarla öğrenme sonuçlarını değerlendirin.
16. Storyboard That: Kurgu oluşturma
Hazırlayacağınız kurguları karakterler ve senaryolarla zenginleştirip pdf veya slayt dosyası şeklinde paylaşabilirsiniz.
17. GoAnimate: Animasyon oluşturma
Animasyonlu videolar ve sunumlar hazırlayabileceğiniz bu çevrimiçi uygulama ile aynı zamanda içeriklerinizi oluştururken kullanabileceğiniz oldukça fazla nesne mevcut.
18. Quizizz: Eş zamanlı sınav oluşturma
Öğrencilerin ilgisini çekmek için ücretsiz bir şekilde oyunlaştırılmış sınavlar ve etkileşimli dersler tasarlayabilirsiniz. Dilerseniz başka öğretmenlerin oluşturduğu sınavları ve içerikleri de kullanmanız mümkün.
19. Wisemapping: Zihin haritası oluşturma
Zihin haritası, merkezi bir anahtar kelime veya fikirle bağlantılı olan ve onun etrafında düzenlenen kelimeleri, fikirleri, görevleri veya diğer öğeleri temsil etmek için kullanılan bir diyagramdır. Wisemapping ile aklınızdaki fikirleri oluşturduğunuz içerikleri daha anlamlı şekle getirerek paylaşabilir ve anlaşılmasını kolaylaştırabilirsiniz.
20. Learning Apps: Etkinlik oluşturma
LearningApps.org, etkileşimli öğelerle eğitim ve öğretim süreçlerini desteklemek için yapılmış bir Web 2.0 uygulamasıdır. Mevcut ögelere yeni içerikler ekleyebilir, çevrimiçi yeni öğeler oluşturulabilirsiniz. Dilerseniz önceden paylaşılmış içerikleri yeniden şekillendirilebilirsiniz.
21. Edmodo: Eğitim ağı
Bu araç ile öğrencilerinize mesajlar gönderebilir içerikler paylaşabilir ve öğrenmeyi her yerden erişilebilir kılabilirsiniz. Tüm sınıf araçlarını bir araya getirerek zamandan tasarruf etmeniz için tasarlanmış ücretsiz bir uygulama
22. ClassDojo: Öğrenci topluluğu oluşturma
ClassDojo ile muhteşem sınıf toplulukları oluşturabilirsiniz. Uygulama sayesinde tek bir yerden öğrenciler ve velileriyle iletişim kurabilir çeşitli amaçlar için gruplar oluşturabilirsiniz.
23. Popplet: Zihin haritası oluşturma
Popplet, öğrencilerin öğrendiklerinin daha fazla akılda kalıcı olmasına yardımcı olacak görsellerle desteklenmiş zihin haritaları oluşturmanıza yardımcı olur.
24. Formative: Çevrimiçi sınav oluşturma ve değerlendirme
Formative sayesinde bütün öğrencilerinizin performansını tek bir platformdan görebilir ve değerlendirebilirsiniz. Hazırladığınız sınavlar için canlı geri dönütler verebilir aynı zamanda gerçek zamanlı değerlendirmeler yapabilirsiniz.
25. SeeSaw Öğrenme adımları oluşturma
Çizme, ses kaydı yapma, kolaj oluşturma gibi birçok eyleme olanak sağlayan SeeSaw ile öğrenciler için sezgisel düşünme becerilerini geliştirebilecekleri öğrenme adımları oluşturabilirsiniz.
1 İnceleme